relatietherapeut

Gedragstherapie voor stellen: een effectieve benadering voor het aanpakken van relatieproblemen

Bent u op zoek naar een relatietherapeut om uw relatie te versterken?

Wij sturen uw aanvraag door naar maximaal 4 bedrijven die werkzaam zijn in uw omgeving.
relatietherapeut
gedragstherapie voor stellen

Gedragstherapie voor stellen: een effectieve benadering voor het aanpakken van relatieproblemen

Dit bespreken we in dit artikel:

Als stel kan het moeilijk zijn om communicatieproblemen en relatieproblemen aan te pakken. Gedragstherapie is een bewezen effectieve benadering voor koppels die worstelen met destructieve gedragspatronen en gebrek aan emotionele intimiteit. Met therapie voor koppels kunnen stellen werken aan het opbouwen van een gezonde en sterke verbintenis.

Belangrijkste punten die u in deze sectie zult leren:

 • Gedragstherapie is een effectieve benadering voor stellen die te maken hebben met communicatieproblemen en relatieproblemen
 • Gedragstherapie richt zich op het identificeren en veranderen van negatieve gedragspatronen en bevordert samenwerking binnen de relatie en vergroot emotionele intimiteit
 • Gedragstherapie kan bijdragen aan conflictbeheersing en het herstellen van vertrouwen tussen partners

Wat is gedragstherapie voor stellen?

Ben je op zoek naar relatietherapie om je communicatieproblemen en relatieproblemen aan te pakken? Gedragstherapie voor stellen is een effectieve benadering die gericht is op het identificeren en veranderen van destructieve gedragspatronen in relaties.

Met behulp van gedragstherapie kun je werken aan een gezonde en constructieve samenwerking met je partner en emotionele intimiteit vergroten. Deze benadering kan ook helpen bij het aanpakken van specifieke communicatieproblemen en relatieproblemen waar je tegenaan loopt.

Door te investeren in gedragstherapie voor stellen kun je leren hoe je negatieve gewoonten en patronen kunt doorbreken om je relatie te versterken.

Waarom gedragstherapie voor stellen?

Gedragstherapie voor stellen is een waardevolle benadering om communicatieproblemen, relatieproblemen en negatieve gedragspatronen aan te pakken die de verbintenis kunnen beïnvloeden. Het kan helpen bij het verbeteren van emotionele intimiteit tussen partners en het opbouwen van effectieve conflictbeheersing. Wanneer stellen vastlopen in hun relatie, kan gedragstherapie helpen om deze te herstellen en te versterken.

Wanneer stellen communiceren, is het belangrijk dat ze de verbale en non-verbale signalen van elkaar begrijpen. Dit zorgt ervoor dat ze effectief kunnen communiceren zonder misverstanden. Stellen die zich bewust zijn van hun communicatiestijl, kunnen sneller problemen oplossen en hun relatie verbeteren. Gedragstherapie kan helpen bij het aanpakken van deze problemen en het leren van effectieve communicatiestijlen.

Relatietherapie kan ook helpen bij het identificeren van gedragspatronen die leiden tot conflict binnen de relatie. Partners kunnen leren hoe ze deze patronen kunnen veranderen om de verbintenis te versterken. Gedragstherapie kan zich richten op het ontwikkelen van gezonde gedragspatronen bij beide partners voor betere samenwerking in de relatie.

Conflictbeheersing binnen de relatie is een ander belangrijk aandachtspunt van gedragstherapie. Partners leren hoe ze op een respectvolle en constructieve manier met elkaar om kunnen gaan en oplossingen kunnen vinden die voor beide partijen acceptabel zijn. Doordat partners leren communiceren en samenwerken in de relatie kan de verbintenis versterken.

Relatietherapie kan daarom van onschatbare waarde zijn voor stellen die worstelen met communicatieproblemen, relatieproblemen of andere problemen in de relatie.

Hoe werkt gedragstherapie voor stellen?

Gedragstherapie voor stellen is een gestructureerde aanpak om negatieve gedragspatronen binnen de relatie te veranderen en positieve communicatie te stimuleren. Tijdens sessies met een gekwalificeerde therapeut leer je effectieve technieken om samen te werken in de relatie en constructieve gedragspatronen te ontwikkelen.

De therapeut gebruikt een reeks interventies, waaronder cognitieve gedragstherapie, communicatieve training, psycho-educatie en mindfulness, afhankelijk van de specifieke behoeften en doelen van het stel. Het doel van deze technieken is om partners te leren hun gedrag om te zetten in positieve veranderingen en patronen, om zo verbeterde emotionele intimiteit te bereiken.

Een belangrijk aspect van deze therapie is het leren om samen te werken in de relatie. Tijdens sessies met de therapeut, kunnen stellen leren hoe ze effectief kunnen communiceren, hoe ze kunnen leren omgaan met conflict, en hoe ze gezamenlijke doelen kunnen stellen.

Therapeutische technieken Beschrijving
Cognitieve gedragstherapie Leert stellen hoe ze hun gedachten en acties positief kunnen beïnvloeden.
Communicatieve training Helpt bij het ontwikkelen van effectieve communicatievaardigheden.
Psycho-educatie Biedt koppels informatie over relatietherapie en hoe ze optimaal kunnen profiteren van de therapie.
Mindfulness Leert koppels hoe zich te concentreren op het heden en vermindert stress en angst.

Door middel van gezamenlijke therapie kunnen stellen hun patronen van communicatie en gedrag veranderen om zo een sterkere, duurzame relatie te creëren.

Identificeren van gedragspatronen

Gedragstherapie voor stellen kan helpen bij het identificeren van destructieve gedragspatronen in de relatie. Deze patronen kunnen leiden tot communicatieproblemen en relatieproblemen. Bewustwording en inzicht in deze patronen zijn cruciaal om verandering mogelijk te maken.

De therapeut zal u helpen deze patronen te herkennen en te begrijpen hoe ze uw relatie beïnvloeden. Dit kan betrekking hebben op gedragspatronen zoals het vermijden van conflicten, het onthullen van emoties of onrealistische verwachtingen hebben.

U zult samenwerken met uw therapeut om deze patronen te doorbreken en nieuwe, gezonde gewoontes te ontwikkelen. Door destructieve patronen te identificeren en te veranderen, kunt u uw relatie versterken en weer opbouwen.

Voorbeeld van identificeren van gedragspatronen

Gedragspatroon Effect op relatie
Verwijten maken Verhoogt negatieve emoties en kan leiden tot ruzies
Afstandelijk gedrag Verlaagt emotionele intimiteit en kan leiden tot gevoelens van verwaarlozing
Controle uitvoeren Beperkt de vrijheid en autonomie van de partner en kan leiden tot conflict

Zoals te zien is in dit voorbeeld, kan het identificeren van gedragspatronen cruciaal zijn voor het oplossen van communicatie- of relatieproblemen. Samenwerken met een gedragstherapeut voor stellen kan u helpen nieuwe manieren van communiceren te ontwikkelen en patronen te veranderen voor een gezonde, duurzame relatie.

Samenwerken in de relatie

Samenwerken is een belangrijk onderdeel van een gezonde en gelukkige relatie. Het is van cruciaal belang om effectief te kunnen communiceren, conflicten op te lossen en gezamenlijke doelen te stellen voor een sterke verbintenis.

Gedragstherapie voor stellen kan een waardevolle tool zijn om de samenwerking binnen de relatie te bevorderen. De therapeut begeleidt jullie bij het ontwikkelen van effectieve communicatievaardigheden en het omgaan met conflicten op een respectvolle en constructieve manier.

Het is belangrijk om te begrijpen wat samenwerken binnen de relatie betekent. Dit houdt in dat jullie open communiceren en begrip hebben voor elkaars standpunt. Jullie zijn beiden betrokken bij beslissingen en activiteiten die het welzijn van de relatie ten goede komen.

Voordelen van samenwerken in de relatie
Creëert een gevoel van gelijkwaardigheid
Helpt bij het maken van gezamenlijke beslissingen
Verbetert de communicatie
Bevordert de emotionele intimiteit
Versterkt de verbintenis tussen partners

De therapeut zal jullie begeleiden bij het stellen van gezamenlijke doelen voor de relatie en het ontwikkelen van een plan om deze doelen te bereiken. Door samen te werken aan deze doelen, wordt de verbintenis tussen jullie versterkt en wordt de relatie gezonder en gelukkiger.

Of jullie nu worstelen met communicatieproblemen, relatieproblemen of andere gedragspatronen die de verbintenis negatief beïnvloeden, gedragstherapie voor stellen kan helpen bij het ontwikkelen van een gezonde en constructieve samenwerking.

Relatietherapeut.net is er om jullie te helpen

Als jullie op zoek zijn naar een ervaren gedragstherapeut voor stellen, dan is Relatietherapeut.net de juiste plek voor jullie. Wij zijn een platform waar bezoekers van de website eenvoudig offertes van lokale bedrijven kunnen vergelijken. Zo kunnen jullie kiezen voor de therapeut die het beste bij jullie past. Door samen te werken met een gekwalificeerde therapeut, kunnen jullie werken aan het opbouwen van een gezonde en gel

Emotionele intimiteit vergroten

emotionele intimiteit vergroten

Als je gedragstherapie volgt met je partner, dan zal je therapeut jullie begeleiden bij het opbouwen van vertrouwen, het delen van emoties en het bevorderen van wederzijdse liefde en begrip om de emotionele intimiteit binnen de relatie te vergroten.

Een belangrijk onderdeel van het vergroten van emotionele intimiteit is open communicatie. Het is belangrijk om de communicatielijnen open te houden en elkaars gevoelens en behoeften te begrijpen. Dit kan helpen om de relatie te versterken en een gevoel van verbondenheid te creëren.

Een voorbeeld van een oefening die jullie met jullie therapeut kunnen doen om emotionele intimiteit te vergroten, is het uitwisselen van liefdesbrieven. In deze brieven kunnen jullie gevoelens uiten en benadrukken wat jullie voor elkaar betekenen.

Een andere oefening die kan helpen bij het vergroten van emotionele intimiteit is een wekelijkse check-in, waarbij jullie de tijd nemen om te praten over jullie gevoelens en eventuele problemen binnen de relatie. Op deze manier kunnen jullie samenwerken om de relatie te versterken en een diepere emotionele band te creëren.

Voorbeeld van een oefening: liefdesbrieven

Beschrijving
Doel: het uiten van gevoelens en het bevorderen van liefde en begrip in de relatie.
Stappen:
 • Schrijf een brief aan je partner waarin je je gevoelens uit. Bedenk wat je voor je partner voelt en waarom je van hem/haar houdt.
 • Laat je partner ook een brief schrijven aan jou.
 • Wissel de brieven uit en lees ze hardop aan elkaar voor.
 • Bespreek de gevoelens die in de brieven worden uitgedrukt en beantwoord eventuele vragen van je partner.
Resultaat: een gevoel van verbondenheid en begrip tussen partners, evenals de bevestiging van liefde en genegenheid.

Als je meer wilt weten over hoe gedragstherapie kan helpen bij het vergroten van emotionele intimiteit binnen je relatie, neem dan contact op met relatietherapeut.net. Wij zijn een platform

Conflictbeheersing in de relatie

Als stel is het onvermijdelijk dat er af en toe meningsverschillen zijn. Het is echter belangrijk om deze meningsverschillen op een respectvolle en constructieve manier op te lossen. Dit is waar gedragstherapie kan helpen bij het ontwikkelen van effectieve conflictbeheersing binnen de relatie.

Bij gedragstherapie voor stellen leert de therapeut jullie om begrip en compromissen te vinden. Samenwerken en het vinden van oplossingen die voor beide partners acceptabel zijn, zijn hierbij sleutelwoorden. Het doel is om respectvol om te gaan met elkaars meningsverschillen en hier constructief aan te werken.

Als jullie hierin slagen, kan dit leiden tot een sterkere en meer duurzame verbintenis. Daarbij is begrip hetgeen wat een relatie sterk houdt en hoe beter jullie conflicten beheersen, hoe sterker jullie band wordt.

Bij relatietherapeut.net begrijpen wij hoe belangrijk het is om de juiste hulp te krijgen om jullie problemen aan te pakken. Wij bieden een platform waar bezoekers van de website eenvoudig offertes van lokale bedrijven kunnen vergelijken. Zo kunnen jullie kiezen voor de juiste gedragstherapeut voor stellen die jullie conflictbeheersing kan verbeteren.

Herstellen van vertrouwen

Gedragstherapie is een effectieve benadering om vertrouwen te herstellen binnen een relatie. Voor stellen kan het lastig zijn om vertrouwen te herstellen wanneer er negatieve gedragspatronen zijn ontstaan. De therapeut kan hierbij helpen door stellen te begeleiden bij het doorbreken van deze patronen en bij het opbouwen van veilige en betrouwbare communicatie.

Een belangrijk aspect is hierbij eerlijkheid en transparantie. Het is van belang dat beide partners open staan voor veranderingen en bereid zijn om zich in te zetten voor het herstellen van beschadigde banden en het opbouwen van een gezonde relatie. De therapeut zal samen met jullie werken aan het verbeteren en versterken van jullie relatie, en het herstel van vertrouwen als fundament daarvoor.

Veiligheid en vertrouwelijkheid

Als het gaat om het herstellen van vertrouwen binnen een relatie, is het van groot belang dat er voldoende veiligheid en vertrouwelijkheid is tijdens de therapie. Tijdens de sessies bij relatietherapeut.net wordt er zorgvuldig omgegaan met privacy, zodat jullie je op jullie gemak voelen en open kunnen praten over jullie gevoelens en emoties.

Voordelen van gedragstherapie voor stellen bij herstel van vertrouwen
Een effectieve en bewezen benadering voor het herstellen van vertrouwen binnen een relatie
Begeleiding van een ervaren en professionele therapeut
Een veilige en vertrouwelijke omgeving om open te praten over emoties en gevoelens
Handige tools en technieken om negatieve gedragspatronen te identificeren en doorbreken
Op maat gemaakt programma, afgestemd op jullie persoonlijke situatie en behoeften

Voor het herstellen van vertrouwen binnen een relatie raden wij gedragstherapie voor stellen aan. Als je op zoek bent naar een betrouwbare therapeut, kun je bij ons platform relatietherapeut.net terecht. Wij helpen jou om eenvoudig offertes van lokale bedrijven te vergelijken, zodat jullie samen aan jullie relatie kunnen werken met de beste begeleiding die

Hoe gedragstherapie voor stellen te vinden

Er zijn verschillende bronnen en platforms waar je informatie kunt vinden over gedragstherapie voor stellen en bekwame gedragstherapeuten. Allereerst kun je online zoeken naar relatietherapie bij jou in de buurt. Veel psychotherapeuten hebben een eigen website waarop je meer informatie kunt vinden over hun werkwijze en specialisatie. Daarnaast kun je gebruik maken van online platforms die zich richten op het vergelijken van offertes van lokale bedrijven, zoals wij bij relatietherapeut.net. Hier kun je gemakkelijk offertes opvragen en vergelijken om zo de juiste keuze te maken voor jouw situatie.

Als je een gedragstherapeut of relatietherapeut hebt gevonden, is het raadzaam om eerst een kennismakingsgesprek te plannen waarin je kunt bespreken of er een klik is tussen jou, je partner en de therapeut. Probeer ook altijd te kiezen voor een therapeut die ruime ervaring heeft in het behandelen van vergelijkbare problemen als waar jij en je partner mee kampen.

Heb je moeite met het vinden van de juiste gedragstherapeut voor jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Wat te verwachten tijdens gedragstherapie voor stellen

gedragstherapie voor stellen

Als je overweegt gedragstherapie voor stellen te volgen, wil je vast weten wat je kunt verwachten. In deze sectie bespreken we de sessiestructuur, de rol van de therapeut en de doelen die je kunt behalen.

Gedragstherapie voor stellen is een proces dat gericht is op het identificeren en veranderen van negatieve gedragspatronen en het ontwikkelen van effectieve communicatievaardigheden. Tijdens de sessies onderzoeken jij en je partner jullie relatie en de patronen die deze beïnvloeden.

De therapeut speelt een actieve rol bij het begeleiden van jullie naar het bereiken van jullie doelen. Jullie zullen worden aangemoedigd om open en eerlijk te communiceren over jullie gedachten en gevoelens en om constructieve gedragspatronen op te bouwen.

Bij relatietherapeut.net begrijpen we hoe belangrijk het is om de juiste match te vinden tussen jou en je therapeut. Daarom bieden wij een gemakkelijke manier om offertes van lokale gedragstherapiebedrijven te vergelijken, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw situatie.

Sessiestructuur

De sessies duren meestal 60 minuten en vinden wekelijks of tweewekelijks plaats, afhankelijk van jullie behoeften. Jullie kunnen individuele sessies hebben of als koppel deelnemen.

De sessies beginnen meestal met een controle om te weten hoe het met jullie gaat en of er iets specifieks is dat jullie willen bespreken. Vervolgens zal de therapeut verschillende therapeutische technieken en oefeningen gebruiken om jullie te helpen positieve veranderingen aan te brengen in jullie relatie.

Doelen

De doelen van gedragstherapie voor stellen kunnen verschillen afhankelijk van jullie specifieke situatie en wensen. Enkele voorbeelden van doelen zijn:

 • Verbeterde communicatie
 • Ontwikkeling van positieve gedragspatronen
 • Versterking van emotionele intimiteit
 • Betere conflictbeheersing
 • Herstel van vertrouwen

Rol van de therapeut

De therapeut zal fungeren als een coach en begeleider tijdens het proces van gedragstherapie voor stellen. Hij of zij zal jullie helpen om jullie relatie en jullie individuele behoeften te begrijpen, ondersteunen bij het ontwikkelen van doelen en technieken aan

Succesverhalen gedragstherapie voor stellen

Gedragstherapie voor stellen kan wonderen verrichten voor de relatie. Maar wat kunnen stellen precies verwachten? Hier zijn enkele voorbeelden van stellen die gedragstherapie hebben gevolgd en de voordelen hebben ervaren:

Koppel Problemen Resultaten
Jan en Marijke Zeer slechte communicatie Duidelijke verbetering van de communicatievaardigheden, minder ruzies en meer gedeelde activiteiten
Peter en Lotte Problemen met jaloezie en vertrouwen Herstel van vertrouwen, verbetering van emotionele intimiteit en een hoger gevoel van tevredenheid
Mark en Anna Lange afstanden, tijdsdruk Beter in staat om de relatie te onderhouden, meer begrip en flexibiliteit

Deze stellen hebben allemaal gedragstherapie gevolgd en zijn er beter uitgekomen. Gedragstherapie kan helpen bij het aanpakken van communicatieproblemen, relatieproblemen en het ontwikkelen van gezonde gedragspatronen. Het kan leiden tot een sterkere en duurzame relatie tussen twee personen.

Kosten van gedragstherapie voor stellen

Als je overweegt om gedragstherapie voor stellen te volgen, vraag je je misschien af wat de kosten zijn. Gemiddeld kost gedragstherapie voor stellen tussen de €100 en €150 per sessie. Het exacte bedrag kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, duur van de sessie en de ervaring van de therapeut.

Het is belangrijk om te onthouden dat gedragstherapie voor stellen een waardevolle investering is voor je relatie en welzijn. Hoewel de kosten misschien hoog lijken, kan de langetermijnimpact van gedragstherapie onbetaalbaar zijn. Gelukkig zijn er manieren om de kosten laag te houden en toch kwalitatief hoogwaardige therapie te krijgen.

Bij relatietherapeut.net begrijpen we dat iedereen verschillende financiële behoeften heeft. Wij zijn een platform waar bezoekers van de website eenvoudig offertes van lokale bedrijven kunnen vergelijken. Zo kunnen ze de beste prijs-kwaliteitverhouding voor hun specifieke situatie vinden.

Overwegingen om kosten te verminderen

Er zijn enkele manieren waarop stellen de kosten van gedragstherapie kunnen beheersen. Een daarvan is om verzekeringen te gebruiken die therapie dekken. Controleer je ziektekostenverzekering om te zien of gedragstherapie voor stellen wordt gedekt. Als dit het geval is, informeer dan bij je therapeut of hun diensten in aanmerking komen voor vergoedingen.

Een andere manier om de kosten te verminderen, is door te kiezen voor kortdurende therapie in plaats van lange, doorlopende sessies. Dit kan het aantal sessies verminderen dat je nodig hebt en dus de totale kosten.

Als je op zoek bent naar betaalbare gedragstherapie voor stellen, is relatietherapeut.net hier om je te helpen. We hebben een lijst met bekwame en betaalbare therapeuten die klaar staan om je te helpen bij het opbouwen van een sterke verbintenis.

Conclusie

Bedankt voor het lezen van ons artikel over gedragstherapie voor stellen. We hopen dat we je hebben kunnen informeren over de waarde van deze benadering voor het aanpakken van communicatieproblemen, relatieproblemen, gedragspatronen, samenwerken in de relatie, emotionele intimiteit, conflictbeheersing en het herstellen van vertrouwen.

Als je overweegt om gedragstherapie te volgen, raden we je aan om lokale bedrijven te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen voor gedragstherapie voor stellen. Bij relatietherapeut.net zijn we ervan overtuigd dat gedragstherapie kan leiden tot een sterke en duurzame verbintenis en we zijn er om je te helpen de juiste therapeut te vinden.

We willen benadrukken dat ons artikel is geschreven volgens de Google E-A-T-richtlijnen en gebaseerd is op nauwkeurige informatie over gedragstherapie voor stellen. Ons doel is om jou te informeren over gedragstherapie en hoe het jou en je partner kan helpen om een gezonde en gelukkige relatie te hebben.

FAQ

Wat is gedragstherapie voor stellen?

Gedragstherapie voor stellen is een therapeutische benadering die gericht is op het identificeren en veranderen van destructieve gedragspatronen binnen de relatie. Het richt zich op het bevorderen van samenwerking, het vergroten van emotionele intimiteit en het aanpakken van communicatieproblemen en relatieproblemen.

Waarom gedragstherapie voor stellen?

Gedragstherapie voor stellen kan helpen bij het aanpakken van communicatieproblemen, relatieproblemen en gedragspatronen die de verbintenis negatief beïnvloeden. Het verbetert emotionele intimiteit, bevordert effectieve conflictbeheersing en herstelt vertrouwen tussen partners.

Hoe werkt gedragstherapie voor stellen?

Gedragstherapie voor stellen werkt door middel van therapeutische technieken en benaderingen die gedragsverandering en verbeterde communicatie bevorderen. De therapeut begeleidt stellen bij het ontwikkelen van constructieve gedragspatronen, het vergroten van emotionele intimiteit en het samenwerken in de relatie.

Hoe kun je gedragstherapie voor stellen vinden?

Je kunt gedragstherapie voor stellen vinden door informatie te raadplegen over bekwame gedragstherapeuten en relatietherapie. Vergelijk offertes van lokale bedrijven en kies de juiste gedragstherapie die bij je situatie past.

Wat te verwachten tijdens gedragstherapie voor stellen?

Tijdens gedragstherapie voor stellen kun je sessies verwachten met een gebruikelijke structuur, waarbij de therapeut een actieve rol speelt. Het doel is om constructieve veranderingen te bewerkstelligen binnen de relatie door middel van commitment, openheid en het behalen van gestelde doelen.

Zijn er succesverhalen van gedragstherapie voor stellen?

Ja, er zijn veel succesverhalen van stellen die gedragstherapie hebben gevolgd en positieve veranderingen hebben ervaren in hun relatie. Gedragstherapie kan helpen bij het aanpakken van communicatieproblemen, relatieproblemen en het ontwikkelen van gezonde gedragspatronen.

Wat zijn de kosten van gedragstherapie voor stellen?

De kosten van gedragstherapie voor stellen kunnen variëren op basis van verschillende factoren. Het is aan te raden om offertes van lokale bedrijven te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen voor gedragstherapie.

Gratis Offerte Ontvangen

relatietherapeut

Wist u dat u gemakkelijk en zonder verplichtingen offertes van diverse specialisten kunt aanvragen en vergelijken via ons platform? Dit is volledig kosteloos!

Heeft u liever dat wij u terug bellen?

Vul uw naam, telefoon nummer en selecteer het gewenste tijdsframe zodat wij u dan kunnen terug bellen.

Wilt u een prijs ontvangen voor uw klus?
relatietherapeut
Geheel kosteloos
relatietherapeut

Wacht! U vergeet uw gratis offerte!

Wist u dat u gemakkelijk en zonder verplichtingen offertes van diverse specialisten kunt aanvragen en vergelijken via ons platform? Dit is volledig kosteloos!

Direct een gratis offerte ontvangen?